Friday, December 31, 2010

..::mengharapkan Cinta-Mu::..





BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....

"Ya Allah , aku memohon kepadaMu cintaMU dan cinta orang2 yang mencintaiMu serta cinta yg mendekatkan aku kpd CintaMu. Ya Allah apa yang Engkau anugerahkan kepada aku dari apa2 yang aku cintai maka jadikanlah ia kekuatan bagiku tentang apa yang Engkau cintai, dan apa2 yang Engkau singkirkan dariku dari apa2  yang aku cintai, maka jadikanlah ia kekosongan bagiku tentang apa yang Engkau cintai ya Allah jadikanlah cintaMU sesuatu yg lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta air yang dingin.Ya Allah jadikanlah cintaMu lebih kucintai, jadikanlah sepenuh cintaku bagiMU dan seluruh usahaku didalam keredhaanMU.."

AMEEN..


..::bicara qalbi::..
aku insan yang hina ini mengharapkan cintaNYA, Cinta orang2 yg mencintaiNYA yang bisa membimbing aku menjadi insan yg lebih mulia.. bimbingan dari ibubapa yang mencintaiMu agar aku menjadi bintun solehah..bimbingan dari sahabat yang mencintaimu agar menjadi sahabat yang berteman ikhlas keranaMU..bimbingan dari seorang lelaki bergelar suami kelak yang mendidik hati seorang zaujah dengan Cinta kepadaMU agar kekal bersama kedalam syurga Firdausmu, dan Cinta amalan yg mendekatkan aku kepada Cintanya......~MAWAR BERDURI

Monday, December 6, 2010

..::one minute with PROPHET::..


video



“Dari Abu Dzar ra. Ia berKata : saya diBeri waSiaT oleH kekasihKu iaitu Nabi MuhaMMaD SAW denGan tujuH macam Perkara iaiTu :

1. menCintai orang-oranG misKin daN mendeKatkan diri kepada mereKa.
2. memandaNg kepada oraNg yang keadaaNnya di bawaH saya daN tidaK memandaNg kepada orang yang berada di atas saya.
3. menyambung atau mempereraT kekeLuargaaN sekaliPun keluarGa saya itu menJauhi saYa.
4. MemperBanyaK ucaPan Laa HauLa Wa Laa QuwwaTa iLLa BiLLaH (tiaDa daYa dan Tiada kekuaTan meLainKan denGan pertoLongan ALLaH).
5. Saya Harus berKata Yang Hak ataU beNar sekaLipun dirasaKan Pahit.
6. tiDaK boleH saYa mengambiL risiKo menentang Agama ALLaH terhadaP ceLaan oranG yang Suka menceLa.
7. JanGan samPai saYa meminTa sesuaTu kePada oraNg Lain.”
(riwaYat AhmaD dan Thabrani)



1) kita tidak sepatutnya memandang rendah atau memandang jijik kepada orang miskin..sikap manusia yg sangat mementingkan kebendaan menjadikan mereka 'pengampu' si kaya..hinggakan rasuah jadi 'makanan harian'..sepatutnya org miskin itu dibantu dengan ikhlas kerana Allah..agar mereka juga dapat merasai kebahagiaan..

2)sentiasa bersyukur dengan apa yang ada..always be thankful with whatever that we possess in hand..sentiasa memandang orang yang di atas menjadikan kita manusia yang x pernah puas dengan apa yang kita punyai..

3)orang yang mengeratkan silaturrahim akan dipanjangkan umurnya (my fren told me..)
n i believe in it..permusuhan membuat hidup ini hambar..biarlah kita dibenci atau dijauhi asalkan kite berada di pihak yang betul (^_^)

4)bukti penyerahan diri terhadap Allah..

5)berkata benar dan jujur itu tersangatlah penting walaupun kadang2 ia melukakan kita atau orang yang mendengarnya..

6)jangan meninggalkan hukum agama semata-mata untuk please orang lain..jgn meninggalkan hukum agama kerana takut dicela atau dipulau manusia lain..pertahankan until ur last breath!! kepada sisters jgn sanggup bergadai maruah diri dek kerana nafsu dan cinta..

7)janganlah meminta-minta itu adalah suatu kehinaan..work for the success..berusaha dan bekerjalah..berdoa dan bertawakallah...bersyukur dengan apa saja yang Allah berikan sesungguhnya itu yang terbaik untuk kita..."YA Allah jika aku gagal janganlah Engkau biarkan ku jatuh dan berputus asa dan jika aku berjaya jangan lah Engkau biarkan aku lupa diri"
rezeki itu daripada Allah namun Allah telah menunjukkan jalan untuk mendapatkan rezeki itu(a fren's quote)..

jom la beramal dengan wasiat2 ini..
rindu Kekasih Allah.. :)

kita akan bersama orang yang kita Cintai diakhirat nanti..
mari kita Cintai Rasulullah dan merinduinya..
dengan harapan dapat bersua dengan Kekasih Allah itu..

wallahua'lam

~mawar berduri~

::nukilan dari HATI::

Anak zaman ini

Solatnya tertinggal di kaca tv

Penyanyi pujaannya setaraf nabi;

Rekod2 nya setaraf kitab suci

Di beli bangga di pamer

Itulah 'santapan rohani'

Anak zaman ini

Dipawagam zikirnya mati

Pelakon pujaan bagaikan wali

Filem2 dan fesyen pakaian

Itulah ‘kemajuan’ trend semasa

Anak zaman ini

Doa tak sefasih maki hamun

Kutuk mengutuk di padang bola

Kerana masjid hanya 'hiasan pembangunan'

Alquran tarafnya untuk pertandingan

Agama disijil untuk pekerjaan

Anak zaman ini

Kedai arak dan hamba judi

Halal dan haram perkataan seerti

Kerana falsafah pujangga teori dan formula saintis alam

Riwayat pemimpin barat orientalis zionis dan komunis lebih dihafal dari

Hadith kitab suci atau sejarah para sahabat.

Anak zaman ini

Konon anak ‘tabung uji’

Lahir di zaman sains dan teknologi

Hidup baginya hanya sekali

Ma’siat menjadi urat nadi

Di jajah Yahudi fikiran dan jasmani

Dan dadah makanan asasi

Tak hairanlah ramai penghuni

‘pusat serenti dan rumah sakit jiwa’


renung2 kan jom sama2 berhijrah ke arah kebaikan dan berpesan ke arah kebaikan.."wataa'wanua'lalbirriwattaqwa"

salam maal hijrah wishing all of you a happy memories of the past and a great beginning for the coming of new year of HIJRiyAH!

MAWAR BERDURI :)

Wednesday, November 24, 2010

~mencari yang SEMPURNA~

everyone's wish(i believe):" bercinta sampai ke syurga"
girl's dilemma: "ish kene gak cari sumone yang blh lead(imam)kan solat saye..."

guy's dilemma:"erm nak cari yang comel ke yang baik ke???ke nak dua2 headache2"



assalamualaikumWBT...terbuka hati saya untuk berkongsi article dibawah(shared frm a fren) moga2 kita2 sama2 membuka hati n minda kita n moga2 kite same2 berusaha menjadi soleh wa solehah(ameen)..to brothers carilah rusukmu yang hilang..wanita dijadikan dari tulang yang bengkok n u hv the responsibility utk meluruskannya..to sisters jgn mencari teman hidup yang sempurna carilah yang melengkapkan ketidaksempurnaan kita..sesungguhnya sy bukan lah insan yang sempurna hanya mengingatkan diri anda n saya juga "GIVE A THOUGHT" ea :)


" Yang selalu kita dengar, "Saya nak cari isteri yang pandai masak.."

Yang jarang kita dengar, "Saya nak cari suami yang boleh imamkan solat.."

Yang selalu kita lihat, Bakal isteri cari buku resepi nak belajar masak untuk bakal suami..

Yang kita harap dapat lihat, Bakal suami buka kitab agama nak tambah ilmu sebelum beristeri..

Yang selalu terjadi, bakal isteri rasa malu sgt kalau nasi pun tak tau nak masak

Yang kita harap terjadi, bakal suami pun rasa segan yang amat kalau Al-Fatihah pun masih merangkak2

Jika lelaki meletakkan syarat utk bakal isterinya..

Keterlaluankah jika wanita juga meletakkan syarat utk bakal suaminya??

Kepada lelaki sekalian yang sangat terhormat

Janganlah marah mahupun 'hangat'

Tulisan ini tak sedikit pun berniat jahat

Sekadar insan lemah nak sama2 membri ingat

Untuk diri sendiri dan saudara2 yang dekat

Kepada wanita pula, jangan seronok sangat

Kita pun ada tanggungjawab yg x kurang berat

Harus disemat, kena selalu ingat

Besar amanah yang kita dapat

Allah tanya pulak nanti di hari akhirat

Indah betul dunia ni

Kalau lelaki dan perempuan sama2 membaiki diri

Kalau bakal2 suami & bakal2 isteri pakat2 bersihkan hati

Kalau suami2 dan isteri2 dapat ikut segala perintah ilahi

Ganjaran besar Allah janji

Tak kira perempuan mahupun lelaki

Yang hari ke hari cuba baiki diri

Jadi muslim yang benar2 sejati

Masa tu, tak payah la lelaki letak syarat lagi

Sebab bakal isteri memang dah cantik segala segi

Wanita pun tak susah hati

Bakal suami memang menepati ciri

Aduhai bahagia hidup ni

Bila syariat Allah pakat2 dipatuhi

Hidup dunia seronok sekali

Seronok di akhirat berganda2 lagi


p/s: cartoon di atas hanya gurauan semata ;)

~mawar berDURI~

Saturday, November 20, 2010

who should u give ur LOVE to...


ASSALAMUALAIKUM....

it has been so long since my last entry..

Luv my mummy luv my daddy….
Luv my mak luv my ayah..
Luv my abi luv my ummi…
Have u ever uttered those quotes??
Cuba fikir balik btul ke anda sayang diorang nih…
Kalau betul sayang cakap la sayang….susah sngat nak cakap sayang kat depan parents
kan/?//hurm pelik betul ea..

I juz wanna share this so others might do this simple habit but I think its noble and fine enough…habit mengucapkan cinta n sayang to ur parents..
For the wayfarer or wateva da thing u label urselveS… ‘tuai padi antara masak esok jangan layu-layuan intai kami antara nampak esok jgn rindu rinduan’(heehe btul ke)… bila da jauh baru nak rindu2 kat mak kat ayah…baru nak hargai diorang…jangan bila da terlambat baru anda nak hargai mereka..

One day I phone my mak…few hours before exam cam biasa “ assalamualaikum mak,,mak orang nak exam ni…subjek bla bla bla..mak doakan orang ea…doakan mudah2 an Allah tolong time jwab exam nanti…mak tadi mak solat dhuha mak doakan org tak?/? (ngade2 nak suh mak doa tu nk suh mak buat ni…ouh that’s normal right when its time for exam)…. she replied” Ya ALLAH mak sentiasa doakan anak2 mak….” Hurm how sincere mak is…

Before I hang up the phone ‘mak minta maaf tau kalau orang buat salah ngan mak..sorry tau ma..okay org sayang mak…I luv u mak…hehe…assalamualaikum..’ tut tut tut…
N one of my fren who heard the conversation said… “weh ak segan kot nak ckp I luv u kat mak ak…pe lagi nk minta maaf sume2…time raye bleh la…sgan la”
Hurm n I said biasa je ckp camtu tu kan mak kite…n she said maybe because i'm the youngest in the family that’s why its really easy for me to say sayang mak luv u mak etc etc….
Im not sure erm maybe she was right sebab anak last manje ngan mak n wateva la kan…
Hurm tapi x semestinye….cakap la, voice out ur luv towards ur parents…I suggest JUST DO IT!...
X susah pun…believe me once u say it cth in phone mesti ur mom voice will tone down…sebab die rase dihargai sangat….try it u won’t regret hee.. and same goes to ayah

I lost my ayah when I was 17..Allah lebih menyayangi dirinya..our time together x panjang sebagaimana anda yang masih mempunyai mak n ayah pada waktu dan ketika ini..
For those who still have both of ur parents…appreciate them express ur feeling utter ur love…

Knape senang sgt nk ckp sayang kat boyfren or girlfren tapi susah betul nak cakap sayang to our parents?? choose between the two…who is more valued parents or bf/gf??who feeds you?? parents/gf/bf?/?? then who deserve ayat-ayat cinta kamu//?/ mak n ayah la kan :)
Its more than words…our parents love for us is real…just say it
SAYA SAYANG MAK SAYA SAYANG AYAH!! “

Serve God, and join not any partners with Him; and do good- to parents, kinsfolk, orphans, those in need, neighbours who are near, neighbours who are strangers, the companion by your side, the wayfarer (ye meet), and what your right hands possess: For God loveth not the arrogant, the vainglorious;- (4:36)

If the Quran tells us to be good to a stranger how can we even think of not doing good to our parents?...think people think…
Enough for now..sesungguhnya saya mengingatkan diri saya dan diri anda juga..
Wallahualam..

p/s: thanks for the one who initiate me to get back in blogging hee :)
MAWAR BERDURI

Tuesday, June 29, 2010

eduCation For FutuRE GEnERATIons~

~in the name of Allah the most Gracious and most Merciful~

Should upsr, pmr and spm be abolished?…hurm I go for a deep thinking when I heard of the proposal made by the ministry of education…erm sy rasa patut la patut ke/?// maybe upsr and pmr we should abolish but not spm..cuz I think we can still maintain spm as kayu pengukur…

Honestly, I also wanted to proposed this so long ago…at last and luckily they has open their eyes to see the true purpose of education.. at least it being debated right now even the govt not yet come to their final words…

I really think that we as the dwellers of the 1 MALAYSIA country should think, wonder and ponder upon this proposal…open ur eyes maybe this is a new start for a better nation…

Hurm I believe the most happiest would be the school-children…for school leavers whom are about to seat for the spm mesti rase: “la apesal x buat dari dulu lagi…penat je belajar tuk spm” haha…

Why the school-children would have been thinking like that??/this is because their aim for schooling is only to pass the exam…mere passing is enough for some of them..n if u get ‘A’ it will be bonus lah!! Janji u find a place in any of the ipta or ipts then it shoulD be okay lah kan…This is the opinion of my own okay n nothing to do with any personal good…

Kite kena ingat the puRpose of seeking knowledge is to seek bless from Allah..

Following are things happened in school:

-school-children mere memorizing facts to score for objective questions

-school children are very much not interested in doing experiments in lab(ala teacher will giv us the result right at the end of the lesson??huhu) see now we should emphasized more on practical works!!

-kindergarten’s student also need to study real hard for the exam( we are supposed to nurture them step by step hurm... )

Well, kite x nak lihat anak2 kite, the future generations act as machines mere receiving information without assimilate it…in what way to assimilate it?/?hurm through practical task of course…

N I really2 hope that if we are about to abolish it..it would not be a grave mistake and I really2 hope that the new system to come(in case jadi abolish 3 exams ni) will prove Its worthiness…hopefully any final words from the ministry will benefit us especially anak2 kecil( the future generations)…may Allah bless us inshaALLAH

Sunday, June 27, 2010

edUCation for FUture GnerATIONS~


Should upsr, pmr and spm be abolished/?…hurm I go for a deep thinking when I heARD of the proposal made by the ministry of education…erm sy rasa patut la patut ke/?// maybe upsr and pmr we should abolish but not spm..cuz I think we can still maintain spm as kayu pengukur…

Honestly, I also wanted to proposed this so long ago…at last and luckily they has open their eyes to see the true purpose of education.. at least it being debated right now even the govt not yet come to their final words…

I really think that we as the dwellers of the 1 MALAYSIA country should think, wonder and ponder upon this proposal…open ur eyes maybe this is a new start for a better nation…

Hurm I believe the most happiest would be the school-children…for school leavers whom are about to seat for the spm mesti rase: “la apesal x buat dari dulu lagi…penat je belajar tuk spm” haha…

Why the school-children would have been thinking like that??/this is because their aim for schooling is only to pass the exam…mere passing is enough for some of them..n if u get ‘A’ it will be bonus lah!! Janji u find a place in any of the ipta or ipts then it shoulD be okay lah kan…This is the opinion of my own okay n nothing to do with any personal good…

Kite kena ingat the puRpose of seeking knowledge is to seek bless from Allah..

Following are things happened in school:

-school-children mere memorizing facts to score for objective questions(no understanding)

-school children are very much not interested in doing experiments in lab(ala teacher will give us the result right at the end of the lesson??huhu) see now we should emphasized more in practical works!!

-kindergarten’s student also need to study real hard for the exam( we are supposed to nurture them by step by step, with religious and moral teachings )

Well, kite x nak lihat anak2 kite, the future generations act as machines mere receiving information without assimilate it…in what way to assimilate it?/?hurm through practical task of course…

N I really2 hope that if we are about to abolish it..it would not be a grave mistake and I really2 hope that the new system to come(in case jadi abolish 3 exam ni) will prove Its worthiness…hopefully any final words from the ministry will benefit us especially anak2 kecil( the future generations)…may Allah bless us inshaALLAH